El dia 2 de març es celebra el Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents, per a visibilitzar la importància de la promoció de la salut mental i la seva atenció en aquesta etapa vital, considerant els factors contextuals, culturals, socioeconòmics, mediambientals, interpersonals i individuals. En aquesta línia, cal trencar amb l’estigma en salut mental.
El servei Connectem, un servei de suport emocional per a adolescents i joves, i les seves famílies, impulsat pel Consell Comarcal, ofereix des de l’any 2022 activitats relacionades amb l’assessorament i l’acompanyament en diferents situacions de malestar emocional, com ara conflictes en les seves relacions, problemes d’autoestima, identificació i gestió d’emocions, consums i usos problemàtics de pantalles als municipis de menys de 20.000 habitants del Vallès Occidental.
El Servei Connectem de suport emocional es presta en itinerància als municipis de Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sentmenat, Vacarisses i Viladecavalls. En la majoria de municipis el servei es localitza als instituts per facilitar l’accés a adolescents i a joves dels municipis de menys de 20.000 habitants. Als petits municipis que no disposen de centres o espais habilitats el servei s’ofereix a demanda.
El Servei Connectem ha atès ja 482 joves de la comarca. El curs 2022-23 va atendre 364 adolescents i joves i 147 familiars dels municipis de menys de vint-mil habitants de la comarca. Des del setembre fins ara ha atès 118 adolescents i joves i 18 familiars.
Durant el curs 2022-2023 han participat en accions grupals 272 joves que han parlat sobre relacions entre iguals i assetjament escolar, gestió emocional, gestió de l’estrès i angoixa vinculada als estudis i a les proves d’accés a la universitat. Així mateix, es van realitzar 2 grups d’adolescents per al desenvolupament de competències socioemocionals i a través de l’assessorament individual han estat ateses 51 noies, 39 nois i 2 joves no binaris.
Pel què fa a les accions amb famílies, s’han ofert 5 tallers sobre: SOS tinc un adolescent a casa: comprendre el cervell adolescent; acompanyament en la gestió emocional adolescent; acompanyament a la diversitat de gènere. Així mateix, un total de 64 familiars també van rebre assessorament (46 dones i 18 homes) i es va dinamitzar un grup de suport per a famílies.
Els motius més habituals de consulta són la manca d’eines de gestió emocional, les dificultats de comunicació familiar, els conflictes en les seves relacions amb els iguals i de parella, l’autoestima baixa i la manca d’habilitats socials. També s’han rebut consultes sobre assetjament escolar, consum de substàncies i hàbits saludables i conducta alimentària.
Per contactar amb el Servei Connectem es pot fer a través del WhatsApp o trucada al 627 88 68 73. El servei impulsat pel Consell Comarcal està gestionat per l’entitat Aldees Infantils SOS Catalunya, amb el suport de Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.